top of page

Väripilkun toiminta

Päiväkoti Länsi-Tampereella

Monipuolinen taidekasvatus, oma ruuanvalmistus, kodinomainen kasvu- ja oppimisympäristö lapsesta itsestään lähtevää luovuutta tukien

leikki_sisalla_ryhmassa.jpg

Toiminta-ajatus

LUOMUA, LEIKKIÄ JA LUOVUUTTA

Toimintamme pohjaa valtakunnalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan ja Tampereen kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaan, joiden pohjalta on laadittu Väripilkun päiväkodin toimintasuunnitelma ja lasten omat varhaiskasvatussuunnitelmat. Lisäksi ryhmille laaditaan ryhmän varhaiskasvatussuunnitelma ja toimintaa toteutetaan pienryhmissä.

Väripilkun päiväkoti tarjoaa lapsille kodinomaisen kasvu- ja oppimisympäristön, jossa annetaan tilaa leikille ja luovalle toiminnalle. Tuemme lapsen kasvua ja kehitystä elämyksellisen toiminnan kautta ja toiminnan lähtökohtana ovat lapsesta itsestään lähtevä luovuus. 


Väripilkun päiväkodissa huomioimme yksilöllisesti lapsen omat tiedot, taidot ja kokemukset sekä vanhempien näkemykset. Näitä käytetään monimuotoisesti toiminnan suunnittelussa. Toiminnassa korostuu musiikillinen, kuvallinen, sanallinen ja kehollinen ilmaisu. Toimintaa toteutetaan pienryhmissä. Kannustamme ja rohkaisemme lapsia itsensä ilmaisuun.


Tärkeää toiminnassa on myös lämpimän ilmapiirin luominen koko perheelle. Syli on avoin lapselle ja halaukset pilkun arkipäivää. Haluamme kohdata lapset yksilöinä ja muistaa, että jokaisessa lapsessa on helmi, se pitää vain löytää. Kaiken toiminnan tavoitteena on onnellinen, leikkivä ja itseensä luottava lapsi.


Väripilkun päiväkoti on sitoutunut Portaat Luomuun- valmennusohjelmaan neljännelle portaalle. Väripilkun päiväkodissa tarjotaan lapsille runsaasti luomutuotteita sisältävää, itsevalmistettua, terveellistä ja maistuvaa ruokaa.

IMG_20210303_081105.jpg

Itse valmistettua ja luomua

Terveellinen ja maukas kotiruoka

Keittiössämme valmistetaan terveellistä ja maukasta kotiruokaa lapsille ja henkilökunnalle. Päiväkodin keittiö on lähellä lapsia ja vastaleivotun leivän ja luomupuuron tuoksu tulee aamulla jo ovella vastaan. Omassa keittiössä valmistetaan aamupala, lounas ja välipala joka päivä. Päivittäin käytetään seuraavia luomutuotteita: rasvatonta maitoa, vehnäjauhoja ja rypsiöljyä. 

Käytämme viikottain Lampisen tilan erilaisia luomuviljatuotteita. Luomujauhoista leivotaan leipää ja sämpylöitä. Aamupuuro on aina jostain luomuhiutaleesta- tai jauhosta valmistettua. Näiden lisäksi päiväkodissa käytettävät kananmuna, porkkana, sipuli ja makaroni ovat luomua. Pyrimme luomu- ja lähiruoka raaka-aineiden käytön lisäämiseen mahdollisuuksien mukaan.

Väripilkun päiväkoti on ollut mukana Portaat Luomuun- valmennusohjelmassa yli kymmenen vuotta.

PA181949.JPG

Väripilkun ilmaisukasvatus

Laulua, musiikkia ja kädentaitoja

Kokonaisvaltainen ilmaisukasvatus Väripilkussa sisältää musiikillisen, kuvallisen sekä sanallisen ja kehollisen ilmaisun. Ilmaisumuotoja yhdistellään luovasti keskenään.


Väripilkussa lauletaan paljon monissa päivän tilanteissa. Sen lisäksi pidetään erityisiä laulu- ja musiikkihetkiä. Tärkeimpänä asiana on musiikin tuottama ilo lapsille ja samalla opimme musiikin peruskäsitteitä. Musiikkihetkillä lauletaan, soitetaan keho- ja rytmisoittimilla ja opetellaan soittimien oikeat nimet ja oikea soittotapa. Musiikkikasvatus Väripilkussa sisältää myös musiikkimaalausta ja –liikuntaa, musiikin kuuntelua ja perinneleikkejä.


Kuvallisen ilmaisun tavoitteena on antaa kaikille mahdollisuus itsensä ilmaisuun sekä erilaisten kokemusten ja asioiden luovaan käsittelyyn. Käden taitojen monipuolinen harjoittaminen sisältää piirtämistä, maalaamista, muovailemista eri materiaaleilla ja askartelua. Kuvallisessa opetuksessa käytetään monipuolisesti eri välineitä ja materiaaleja. Kaikki kuvallinen toiminta tapahtuu pienryhmissä, jolloin vuorovaikutuksella on tärkeä osuus. Valmiita malleja vältetään ja annetaan lapsen omalle mielikuvitukselle tilaa.


Käymme teattereissa, musiikkiesityksissä, elokuvissa ja taidenäyttelyissä mahdollisuuksien mukaan. Väripilkussa käy myös välillä esiintyviä taitelijoita.

Väripilkun toiminta: List
bottom of page